1. Wrzuć 2 łyżki nasion chia do jogurtu naturalnego lub owsianki. Możesz dosypać je do swojej ulubionej mieszanki musli.
2. Nasionami chia posyp sałatkę.
3. Mieszaj chia z dodatkiem do obiadu: ziemniakami, ryżem, soczewicą czy komosą ryżową.
4. Zmielone nasiona chia używaj do pieczenia. Możesz połączyć je z mąką.
5. Nasiona chia zmiksuj z koktajlem owocowym lub zielonym koktajlem.
6. Zalej nasiona gorącą wodą (tak jak siemię lniane), by uzyskać żel świetnie nawadniający organizm.
7. Chia jedz surowe jako przekąskę.
8. Sproszkowanego ziarna używaj do zagęszczania zup i gulaszów.
9. Chia dodaj do mleka kokosowego i zwykłego mleka, żeby uzyskać zdrowy, kokosowy pudding – przepis obok w zakładce Przepisy Sarmackich Smakołyków
10. Zmiksuj z miodem, cynamonem i suszonymi owocami jako alternatywę do tradycyjnego dżemu.
11. Z chia, mąki kukurydzianej, jabłka i wody zrób racuszki -placuszki – przepis obok w zakładce Przepisy Sarmackich Smakołyków
12. Zrób popularny w Meksyku napój Chia Fresca – przepis obok w zakładce Przepisy Sarmackich Smakołyków